Het nut van wasgoed sorteren
11 Aug

Het nut van wasgoed sorteren

Wat is er erger dan uw wasmachine met witte was opentrekken en tot de ontdekking komen dat alles lichtroze is geworden door die ene rode sok die u per ongeluk mee gewassen hebt? Wij van Witgoedservice Toon Cornelissen vertellen hoe u ervoor zorgt dat dit u niet meer gebeurt.

Oorzaak

U vraagt u misschien af hoe het komt dat sommige kleding wel afgeeft en andere niet. Dit kan verschillende oorzaken hebben: Sommige stoffen, zogeheten reactieve stoffen, zijn niet stabiel wanneer ze in contact komen met wasmiddel dat bleek bevat.

De kleuren kunnen dan afgeven op andere kledingstukken. Wasmiddel met zuurstofbleekmiddel kan de kleuren van uw wasgoed zelfs vervagen. Gebruik dus altijd het voorgeschreven wasmiddel voor uw kleding. Ook kan het gebeuren dat kleurstoffen loslaten uit een bepaald kledingstuk in de was, zelfs bij lauw of koud water. Test van te voren of kleuren kleurvast zijn door een klein gedeelte nat te maken en er met een schone witte doek langs te strijken.

Voorkomen

Om te voorkomen dat u onnodig kleding of ander wasgoed verpest, is het verstandig om uw wasgoed goed te sorteren. Natuurlijk is het verleidelijk om die grote berg wasgoed in een keer in de machine te stoppen, maar handig is het niet.

Sorteer uw wasgoed altijd in de volgende categorieën:

  • Witte was
  • Lichte kleuren
  • Bonte was
  • Fijne was (zoals wol en zijde)

Stop de fijne was niet bij een andere categorie omdat het te weinig kledingstukken zijn om een wasje te draaien, maar wacht tot u een wasmachine kunt vullen met deze categorie.

Wasmand

Het is handig om voor iedere categorie een speciale wasmand te hebben, of nog beter: om een wasmand te hebben met vakken waar de verschillende categorieën in passen. Het scheelt u in ieder geval een hoop werk!

Extra tip

Was al uw kleding altijd binnenstebuiten, zo blijft het zo lang mogelijk goed. Uw jeans krijgen bijvoorbeeld geen witte randen en wol gaat minder snel pluizen.

Gerelateerde berichten

Reacties