Witgoedapparatuur kan alergieklachten verlichten
22 Apr

Lentetijd is hooikoortstijd. Vooral in het voorjaar hebben mensen met een allergie last van niesaanvallen, verstopte neuzen en tranende ogen. Maar ook mensen met een allergie voor huisstof en dierenhaar hebben te kampen met de storende symptomen. Er zijn enkele medicijnen en behandelingen om te helpen, maar wist u dat huishoudelijke apparaten ook kunnen helpen?

Wat veroorzaakt een allergie?

Vorig voorjaar kon je probleemloos wandelen, dit jaar jeukt je neus en tranen je ogen - krijg je ineens een allergische reactie. Maar waarom? Allergieën treden op zonder reden en zonder waarschuwing. Onderzoekers hebben nog steeds geen exacte reden gevonden waarom het immuunsysteem bij een allergie plotseling negatief reageert op ongevaarlijke stoffen zoals pollen of dierenhaar. De meest voorkomende allergieën zijn klassieke hooikoorts (pollenallergie) en allergieën voor huisstofmijt en huidschilfers van dieren. Deze allergieën hebben één ding gemeen: de stoffen die de allergie veroorzaken, zitten in de lucht. Terwijl je de allergenen meestal kunt vermijden met bijvoorbeeld een voedselallergie, wordt het moeilijker met de lucht. De allergenen worden direct ingeademd, keer op keer opgewerveld en via kleding het huis in gedragen. Naast de essentiële medische behandelingen zijn er echter ook manieren waarop huishoudelijke apparaten allergiesymptomen en de daarmee gepaard gaande jeuk kunnen verlichten.

Wanneer schone lucht je verwelkomt

Stuifmeel en stof zijn nauwelijks zichtbaar in de lucht en toch kunnen mensen met een allergie hun aanwezigheid duidelijk voelen. Onze woonruimtes zijn gevuld met lucht waarin veel ronddrijft, waaronder pollen en uitwerpselen van huisstofmijt, die allergieën veroorzaken. Deze stoffen kunnen we pas met de hand verwijderen als ze zich op de meubels, stoffering en vloeren hebben genesteld. Een stofzuiger voor mensen met een allergie met een speciaal HEPA-filter dat de allergenen opvangt en alleen schone lucht afgeeft, kan hierbij helpen.

Door de constante beweging in het huishouden en het regelmatig luchten, worden de allergenen herhaaldelijk opgeroerd en naar binnen gedragen. Wat op de lange termijn helpt om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren, is een luchtfilter. Deze zuigt de lucht aan en geeft gefilterde lucht weer af. Deze filters zijn verkrijgbaar in vele formaten, maten en looks, een van de meest onopvallende manieren om een ​​luchtfilter in uw woonruimte te integreren is om deze direct in de afzuigkap te installeren, zoals bijvoorbeeld bij de CleanAir Plus module van Bosch. Dit filter verwijdert bij het braden en koken niet alleen geuren uit de omgevingslucht, maar ook pollen. Gebruik eenvoudig uw afzuigkapnummer op onze website om te zien of uw afzuigkap met dit speciale accessoire allergievriendelijk kan worden gemaakt.

Gewoon stuifmeel en stof afspoelen

Om je in ieder geval thuis uitgebreid te kunnen beschermen tegen allergische reacties, is het belangrijk om de allergene stoffen uit textiel te verwijderen of onschadelijk te maken. Maar hier ligt de uitdaging: de meeste allergenen overleven een standaard wascyclus op 40°C volledig ongeschonden, sommige trotseren zelfs een wasbeurt op 60°C. Om pollen, mijten en dierenhaar uiteindelijk onschadelijk te maken, is het belangrijk dat tijdens een wasbeurt een constante temperatuur van 60°C wordt aangehouden. Een ander punt is een langere spoeltijd bij hoog water om de allergenen grondig uit de vezels te spoelen. Speciale allergiewasprogramma's, zoals het programma Hygiëne Plus op sommige Bosch en Siemens wasmachines, garanderen de hoogste hygiënenormen.

Naast het optimale wasprogramma zijn er voor mensen met een allergie bij het wassen van textiel nog een aantal zaken waarmee rekening moet worden gehouden. Verzamel je vuile was dus niet in de slaapkamer, maar idealiter in een wasruimte of in de badkamer. Stuifmeel en dierenharen nestelen zich hardnekkig in textielvezels, als deze constant in de buurt zijn tijdens het slapen, zorgt dit voor een onrustige en zeker niet gezonde slaap. In het pollenseizoen moeten hooikoortspatiënten hun beddengoed minstens één keer per week wassen in het hygiëneprogramma, omdat pollen zelfs bij kort luchten in de kussens en dekens terechtkomen.

Tip: Knuffels moeten over het algemeen worden vermeden als u allergiesymptomen heeft, omdat ze niet op 60°C kunnen worden gewassen. Als uw kind echter zijn favoriete knuffels nodig heeft, kunt u deze met regelmatige tussenpozen minstens 24 uur in de vriezer leggen.

oplossing tegen allergie - Toon Cornelissen - Witgoedservice

Zo raken de allergenen buiten adem

Naast de wasmachine met hygiëneprogramma is een wasdroger ook handig als het gaat om het grondig verwijderen van allergenen. Zonder wasverzachter verwijdert een droger de droge stijfheid die gemakkelijk kan ontstaan ​​in textiel wanneer het te drogen wordt opgehangen.

Een wasverzachter heeft een soortgelijk doel, maar het plakt de fijne vezels aan elkaar en houdt allergieveroorzakende stoffen nog beter vast. Mensen met een allergie moeten daarom in ieder geval wasverzachters vermijden. En: de was weer ophangen geeft stuifmeel, huisstofmijt en dierenhaar een groter doelwit om zich voor langere tijd op de pas gewassen was te vestigen.

Tot slot

Als u uw allergiesymptomen wilt verlichten, blaast u de was gewoon door in een allergievriendelijke wasdroger. Ook hier zijn er apparaten die zorgen voor een constante temperatuur in een speciaal hygiëneprogramma, zoals de Hygiene Plus wasdroger van Bosch. Een speciaal ontworpen droogcyclus van minimaal 20 minuten bij maximaal 70 °C reduceert allergie veroorzakende resten tot een maximum. Dat betekent minder pollen, deeltjes, dierenhaar en huisstofmijt in je gedroogde was.

Tip: Als de ruimte in je huis beperkt is, kun je ook een was-droogcombinatie kopen voor mensen met allergieën. Sommige was-droogcombinaties van Siemens of Bosch hebben ook het programma Hygiëne Plus.

Heeft u nog leuke weetjes, laat het ons weten

Heb u nog leuke weetjes om klachten bij allergie te verminderen. Of heeft u vragen over een wasmachine of wasdroger met een allergiefunctie, deel deze dan met ons. U kunt een reactie of meteen een leuke tip of reactie achterlaten onder dit bericht. Uiteraard kunt u uw vragen ook stellen via ons contactformulier of telefonisch.

Gerelateerde berichten

Reacties