Quooker: Hoe werkt een kokend waterkraan
01 Apr

Een Quooker is een keukenkraan waar direct kokend water uit komt: een kokend water kraan dus. Je hebt geen waterkoker meer nodig en hoeft nooit meer te wachten tot het water kookt. Maar hoe werkt een Quooker precies? Wij leggen het je uit.

Een Quooker bestaat uit twee delen:

  • Het zichtbare deel: de kokendwaterkraan
  • Het onzichtbare deel: het reservoir

De kraan op het aanrecht is het zichtbare deel. In het keukenkastje bevindt zich het onzichtbare deel: een reservoir. In dit reservoir wordt continu een paar liter water onder hoge druk bewaard met een temperatuur van 110 graden. Deze hitte kan niet ontsnappen, omdat het reservoir zeer goed is geïsoleerd. Het is een soort thermosfles die is aangesloten op de waterleiding. Dit wordt dus op een energiezuinige manier op temperatuur gehouden: er gaat geen energie verloren en je hebt direct kokend water als je de kraan opendraait. Als je kokend water uit de kraan tapt, stroomt er onder het aanrecht vanuit de leiding meteen weer vers water in het reservoir.

Het lijkt misschien of dit veel energie kost, maar dit valt erg mee. Doordat de warmte nergens heen kan, is er maar 10 watt nodig om het water op deze hoge temperatuur te houden. Wanneer je meerdere keren per dag kokend water nodig hebt, is het energieverbruik ongeveer hetzelfde als die van een waterkoker. Want daarin moet telkens weer koud water worden verhit. Ook is het met een waterkoker vaak moeilijker doseren: je brengt vaak meer water aan de kook dan je nodig hebt. Met een Quooker kun je nauwkeurig doseren en heb je altijd precies de juiste hoeveelheid water.

Een Quooker kraan kun je combineren met meerdere verschillende boilers. Deze leveren allemaal kokend- en enkele ook warm water (40-65 graden). Het PRO3-reservoir levert 3 liter kokend water en de COMBI en COMBI+ boilers leveren 7 liter kokend water. COMBI+ levert ook onbeperkt warm water. Je kunt deze dus als keukenboiler gebruiken, dan hoef je ook nooit meer op warm water te wachten. De COMBI modellen hebben zelfs energielabel A. Alle boilers zijn zeer goed geïsoleerd en daarom zuinig in gebruik. Wanneer je de Quooker aanvult met de Quooker CUBE kun je ook koel bruisend en gefilterd water uit je kraan tappen.

Gerelateerde berichten

Reacties