Beste temperatuur voor vriezer of koelkast?
15 Apr

Vriezers en koelkasten zijn 24 uur per dag, 365 dagen per jaar aan het werk om alles zo lang mogelijk goed te houden. Maar op welke temperatuur kun je deze apparaten het beste instellen om je producten zo lang mogelijk goed te houden zonder onnodig veel energie te verbruiken?

Ideale koelkast tempratuur is 5°C - Toon Cornelissen - Witgoedservice

Stel de temperatuur van de koelkast in op 5°C

De ideale temperatuur van de koelkast is 5°C. Bij deze temperatuur zijn verse groenten, vlees en zuivel lang houdbaar en krijgen bacteriën minder kans.

Wil je groenten, fruit, vlees, vis en zuivel nog langer vers houden? Kies dan voor een koelkast of koel/vriescombinatie met BioFresh. Een optimale luchtvochtigheid en temperatuur van net boven 0°C zorgen voor de optimale bewaaromgeving. De temperatuur van de koelkast kan onafhankelijk van de BioFresh zone worden ingesteld. Heb je een koelkast met een draaithermostaat die niet op de graad nauwkeurig kan worden ingesteld? Een goed uitgangspunt is om deze op de middelste stand in te stellen. Meet hierna (op de juiste manier zoals hieronder uitgelegd) of de temperatuur ongeveer 5°C is.

-18 graden ideaal voor vriezer - Toon Cornelissen - Witgoedservice

-18°C in de vriezer.

De ideale temperatuur voor je vriezer is -18°C. Het is bij veel vriezers mogelijk om het apparaat kouder in te stellen, maar dit is in principe niet nodig. Een lagere temperatuur zorgt er niet voor dat voedsel langer houdbaar blijft, maar elke graad lager zorgt wel voor meer energieverbruik. Ga je meer dan 2 kg verse producten invriezen? Stel de vriezer dan enkele uren van tevoren in op de koudste stand. Op deze manier worden producten snel en met behoud van vitaminen ingevroren.

Vergeet niet om hierna je vriezer weer terug te brengen naar -18°C! Heb je een vriezer of koel/vriescombinatie met supervriezen of superFrost (liebherr)? Gebruik deze dan. Deze functie brengt de temperatuur in de vriezer tijdelijk naar -32°C. Na het invriesproces schakelt deze functie automatisch uit zodat je niet onnodig veel energie gebruikt..

Meten is weten

Als je koelkast of vriezer geen display heeft die de werkelijke temperatuur aangeeft kun je met een goede thermometer ook zelf de temperatuur meten. Let er wel op dat je dit op de juiste manier doet voor een zo betrouwbaar mogelijk resultaat! Leg om te beginnen geen losse thermometer in je koelkast. Temperatuurmetingen in een koelkast zijn een momentopname. De lucht in een koelkast warmt vrij snel op, zeker in de “stilstand-periode” van de koelkast en wanneer de deur wordt geopend om de thermometer af te lezen.

Daarom moeten temperatuurmetingen altijd plaatsvinden in een glas water. Het water neemt na ongeveer 12 uur in de koelkast te hebben gestaan dezelfde temperatuur aan als de kerntemperatuur van de producten in je koelkast. Door de thermometer af te lezen terwijl hij nog in het glas water staat, krijg je een betrouwbare temperatuurmeting. Het glas kun je het beste in het midden van de glasplaat boven de groenteladen plaatsen. Ook voor een vriezer geldt dat het meten van de luchttemperatuur geen betrouwbaar resultaat geeft. De temperatuur in een vriezer of vriesvak kun je het beste meten door een thermometer in een glas gevuld met plantaardige olie te plaatsen.

Heeft u nog leuke weetjes, laat het ons weten

Heb u nog leuke weetjes of vragen gebruik van uw koelkast of vriezer, deel deze dan met ons? U kunt een reactie of meteen een leuke tip of reactie achterlaten onder dit bericht.

Gerelateerde berichten

Reacties