Is verse groente gezonder dan groente uit blik?
02 Mar

Wanneer je in de supermarkt loopt, heb je vaak een enorme keuze in groenten. Ga je altijd voor verse groenten? Of kies je ook weleens bevroren groenten of groenten uit blik of pot? Wat is er gezonder denk je?

Mythes over gezond eten en drinken - Toon Cornelissen - Witgoedservice

Verse groente is gezonder, maar...

Vers geoogste groenten bevatten veel vitaminen. Na de oogst zorgt een combinatie van temperatuur, zuurstof en licht dat de vitamines afnemen. Groenten kunnen dus het beste zo snel mogelijk worden gegeten. De verse groenten die je bij de supermarkt of groenteboer koopt hebben vaak al een lang opslag- en transporttraject achter de rug. Hierdoor zijn ze niet meer zo vers als je zou willen. Kijk dus goed naar de oorsprong van de groenten of probeer je groenten direct bij de boer te kopen!

Zorg dat de groenten thuis in ieder geval geen vitaminen verliezen door ze te bewaren in bijvoorbeeld de BioFresh-lades van Liebherr.

Mythes over gezond eten en drinken - Toon Cornelissen - Witgoedservice

Invriezen zorgt voor vitaminebehoud

Bevroren groenten zijn een goed alternatief voor de verse varianten. De groenten worden over het algemeen binnen drie uur na de oogst kort geblancheerd in heet water om eventuele ziektekiemen te doden. Daarna worden ze binnen een paar minuten afgekoeld tot -40°C. Door de groenten zo snel te bevriezen blijft het grootste deel van de smaak en vitaminen behouden. Bij diepvriesgroenten is het belangrijk dat de groenten goed bevroren blijven tijdens opslag en transport.

Let erop dat je de groenten uit de vriezer niet te lang kookt. Te lang koken zorgt niet alleen voor slappe groenten, maar ook voor vitamineverlies.

Mythes over gezond eten en drinken - Toon Cornelissen - Witgoedservice

Groente uit blik of pot

Na de oogst worden de groenten zo snel mogelijk naar de fabriek gebracht. Daar worden ze schoongemaakt en eventueel gesneden. Vervolgens worden ze een aantal minuten in kokend water of stoom verhit om ze te steriliseren. Na afkoelen worden de groenten bij een mengsel van water, suiker, zout en conserveermiddelen gevoegd.

Omdat de groenten tijdens dit proces worden verhit, gaat een deel van de vitamines verloren. Maar omdat groenten uit blik of pot alleen maar kort verwarmd hoeven te worden, gaan er thuis geen extra vitamines meer verloren.

Mythes over gezond eten en drinken - Toon Cornelissen - Witgoedservice

Vers. bevroren of in pot of blik; wat is nu de beste keuze?

Verse groenten bevatten in de basis de meeste vitaminen, maar doordat het lang kan duren voordat de groenten daadwerkelijk op je bord liggen kan het vitaminegehalte aanzienlijk gedaald zijn. Het invriezen zorgt ervoor dat bijna alle vitamines behouden blijven, maar bij het koken gaat een deel verloren. Bij conserven gaat een deel van de vitamines verloren in de fabriek, maar dit wordt gecompenseerd doordat je de groenten zelf niet meer hoeft te koken.

De beste keuze blijft om groenten zo vers mogelijk te eten, dus direct uit de tuin of bij de boer.

Koop je je groenten in de supermarkt of bij de groenteboer? Dan is het uiteindelijk vooral een kwestie van smaak en gemak. Uiteindelijk is er, eenmaal op het bord, nauwelijks verschil in voedingswaarde tussen vers of verwerkt. Verwerkte groenten zijn dus een prima en gemakkelijk alternatief voor verse groenten

Heeft u nog leuke weetjes, laat het ons weten

Heb u nog leuke weetjes of vragen over gezond eten, deel deze dan met ons? U kunt een reactie of meteen een leuke tip of reactie achterlaten onder dit bericht.

Gerelateerde berichten

Reacties